case: antarktis

Koeteltua ja kestävää toiminnallisuutta ääriolosuhteisiin

Aboa – Suomen tutkimusasema Etelämantereella

Asema sijaitsee läntisellä Kuningatar Maudin Maalla jäätiköstä esiin pistävän Base-nimisen vuoren huipulla, noin 450 metriä merenpinnan yläpuolella.

Vuonna 1988 rakennetun aseman peruskorjaus ja laajennus toteutettiin syksyllä 2002, jolloin Etelämantereelle suuntasivat myös konttielementit. Vuonna 2015 toteutettiin laajennusosa jo olemassa olevaan Morehouse-ratkaisuun.

Vaativat ääriolosuhteet

Antarktiksen olosuhteet vaativat rakennuksilta ja eristykseltä erityisen paljon; peltipintaisten seinäelementtien välissä on 10–20 senttimetrin styroksieristys. Lisäksi pölymäinen lumi, joka lentää parhaimmillaan yli 40 metriä sekunnissa, on erityisen tunkeutuvaa ja rakenteiden tulee olla äärimmäisen tiiviitä.

Ennen kuljetusta Etelänavalle tutkimusasema koekasattiin Rautalammilla, sillä kaukana napajäätiköllä ei ole varaa huomata puutteita. Lähimpään rautakauppaan on matkaa tuhansia kilometrejä.

Pitkän suunnittelutyön tulos

Pitkäjänteisen tuotetiedonhallinnan ansiosta oli mahdollista, että uusin laajennusosa pystyttiin toimittamaan täysin yhteensopivana jo olemassa olevaan Morehouse-ratkaisuun 13 vuoden jälkeen.

Lisätietoa: Ilmatieteenlaitos – Antarctica
Kuvat: Priit Tisler